SHORINJI KEMPO
Helsinki Branch


- riki ai funi -

LAJIHISTORIAA

Shorinji Kempo on japanilainen itsepuolustuslaji, joka on perustettu Tadotsussa Japanissa 1947.

Shorinji Kempon juuret ovat kiinalaisissa taistelutaidoissa ja Shaolin-temppelin soturimunkkien Chan-buddhismin (jap. Zen) harjoitusmuodossa, jossa zazen-meditaatio ja Buddhan opetukset ovat yhdistetty taistelutaitojen harjoitteluun. Shorinji Kempo on suora japaninkielinen käännös sanoista Shaolin Chuan-fa, joka tarkoittaa suomennettuna Nuoren metsän temppelin nyrkkitaitoa.

Shorinji Kempon perustaja, japanilainen Doshin So syntyi 11.2.1911. Hän oli alkuperäiseltä nimeltään Michiomi Nakano. Vuonna 1920 yhdeksänvuotias Michiomi muutti Mantsuriaan asumaan isoisänsä luokse. Isoisä, Shigeto So oli kuuluisa budo-taidoistaan. Hänellä oli Hanshi-mestarinarvo Meiji Budo akatemian Butokukai Kendossa ja mittavat taidot Fusen-ryu jujutsussa sekä yarin (keihään) käytössä. Vapaa-ajallaan Shigeto opetti pojalle näitä taitoja. Isoisän kuoltua vuonna 1927 nuori Michiomi muutti Japaniin.

Doshin So (Michiomi) asettui mestari Chen Liangin oppilaaksi Taolaiseen Shi Fang Cong Lin -yliopistoon. Chen oli taolainen pappi, mutta myös salaisen veljeskunnan jäsen ja Chuan fan eli Kung fun mestari. Nuori Doshin So joutui julman ja kivuliaan opetuksen kohteeksi harjoitellessaan mestarinsa muinaista taistelutaitoa. Hän oli kuitenkin sinnikäs ja oppi vähitellen harvinaisen Byakurenmon Ken Kung fu ?tyylin tekniikoiden syvimmät periaatteet.

Varsinaisessa työssään Doshin So joutui tekemään tutkimusmatkoja kaikkialla Kiinassa. Matkustellessaan Chen Liangin seurassa hänellä oli ainutlaatuinen mahdollisuus tavata monia eri taistelutaitojen mestareita, jotka olivat vuoden 1900 Boksarikapinan jälkeen olleet pakotettuja hajaantumaan ja piiloutumaan eri puolille Kiinaa harjoittaakseen kiellettyjä taitojaan salassa. Doshin So harjoitteli intohimoisesti taistelutaitoja useiden eri mestarien oppilaana. Hän analysoi eri tyylien tekniikoita, nimesi ja luetteloi niitä. Hän oppi ymmärtämään, kuinka kaikkien eri taistelutaitojen toimintaperiaatteet ja teho perustuivat aina samoihin fysiikan lakeihin ja ihmiskehon fysiologisiin ominaisuuksiin.

Kun Doshin So oli kehittynyt merkittävästi Chen Liangin oppilaana, Chen esitteli hänet Wen Taizongille, entiselle opettajalleen, joka asui erakkona Pekingissä. Wen oli Roshi, arvostettu Shaolin-temppelin seniorimunkki ja Pohjoisen Shaolin Giwamon Ken ?tyylisuunnan 20. mestari. Tapaamisen seurauksena Doshin So pääsi opiskelemaan ja harjoittelemaan Wen Taizongin suorassa alaisuudessa. Tämä opettaja-oppilassuhde jatkui useita vuosia, kunnes muutaman vuoden tiiviin harjoittelun jälkeen vanha mestari halusi nimetä lahjakkaan oppilaansa seuraajakseen. Vuonna 1936 Doshin So, Chen Liang ja Wen Taizong matkustivat Songshan-vuorelle Shaolin-temppeliin. Siellä Doshin So vihittiin Shaolin Giwamon Ken -tyylisuunnan 21. mestariksi.

Vuonna 1945 Neuvostoliitto rikkoi Japanin kanssa tekemänsä hyökkäämättömyyssopimuksen ja miehitti Japanin hallinnassa olleen Mantsurian maakunnan. Pian tämän jälkeen Japani oli hävinnyt sodan. Seuraavan vuoden Doshin So eli Mantsuriassa Neuvostoliiton miehitysjoukkojen hallitessa aluetta. Hän näki läheltä sodan aiheuttaman tuhon ja kärsimyksen, oivaltaen kaiken olevan seurausta aiemmin tapahtuneista julmuuksista ja epäoikeudenmukaisuuksista. Hän näki myös rohkeutta ja hyväntahtoisuutta kiinalaisten ystäviensä taholla. Oivalluksessaan hän ymmärsi, kuinka tapahtumat saavat suuntansa ja muovautuvat yksilötasolla tapahtuvien päätöksien ja toimien mukaisesti. Tämä oivallus oli perusta hänen tulevalle opilleen siitä, kuinka inhimillisten tapahtumien luonne riippuu yksittäisten ihmisten laadusta.

Doshin So pakeni Mantsurian kauhujen ja sekasorron keskeltä kiinalaisten ystäviensä avustuksella ja palasi Japaniin kesäkuussa 1946. Nähdessään kotimaansa sodanjälkeisen kaaoksen ja moraalisen rappion hän päätti omistaa jäljellä olevan elämänsä kouluttaakseen mahdollisimman monia ihmisiä, joista tulisi rohkeita, vahvoja, armeliaita ja oikeudenmukaisia. Hän ilmaisi ajatuksensa sanoin: Yksilö, yksilö, yksilö! Kaikki riippuu yksilön laadusta.?

Palattuaan Japaniin Doshin So tutki uudelleen lapsuudestaan tuttuja budolajeja. Kiinassa hän oli havainnut, että kaikki itsepuolustustekniikat perustuivat pyöriviin, suoriin tai kaareviin liikkeisiin ja nämä kaikki tekniikat sovelsivat kymmentä erilaista menetelmää. Hän oli jakanut nämä kymmenen menetelmää pehmeisiin kaatamiseen, heittämiseen, vääntämiseen, painamiseen, kuristamiseen ja taivuttamiseen, sekä koviin iskemiseen, vasaroimiseen, potkaisemiseen ja leikkaamiseen.

Saavuttuaan Japaniin, Osakan kaupunkiin Doshin So harjoitteli ja tutki muun muassa Daito-ryu aikijujutsua, Hakko-ryu jujutsua, karatea, judoa, länsimaista nyrkkeilyä ja sumo-painia. Tämän jälkeen hän järjesteli uudelleen Kiinassa oppimiensa taistelutaitojen ken- eli nyrkkitekniikat ja pashi- eli sidontatekniikat. Järjestelytyönsä hän perusti sille tosiasialle, että kaikki itsepuolustustekniikat koostuivat kolmesta perusliikkeestä ja sovelsivat kuutta pehmeää tai neljää kovaa menetelmää.

Doshin So oli analysoinut huolellisesti tekniikoiden taustalla olevia fysiikan ja fysiologian periaatteita ja luokitteli tekniikat niiden mukaan. Syntyneen itsepuolustusjärjestelmän tekniikat hioutuivat Doshin Son yksilöllisen näkemyksen mukaisiksi sen ainutlaatuisen käytännön kokemuksen pohjalta, jonka hän oli saavuttanut todellisissa lähitaistelutilanteissa.

Tämä alkuperäinen Shorinji Kempo oli 610 eri tekniikasta koostuva erittäin tehokas ja realistinen itsepuolustuslaji.

Tadotsussa, Shikokun saarella Doshin So ryhtyi opettamaan Buddhan oppeja, joihin oli perehtynyt Kiinassa. Hän oli erittäin kriittinen sen aikaisia buddhalaisuudesta syntyneitä lahkoja kohtaan, joissa Buddhan opetukset oli vääristelty itsekkäitä tarkoitusperiä palvelevaksi mystiikaksi ja ihmisiä oli johdateltu todellisuutta pakenevien kulttien pauloihin. Doshin So halusi elvyttää Buddhan alkuperäiset opetukset, joiden filosofia keskittyy realistisesti ihmisen arkiseen elämään ja henkilökohtaiseen moraaliin.

Hän huomasi kuitenkin pian, ettei pelkkä teoria muuttanut ihmisten asenteita tai saanut heitä sitoutumaan pitkäjänteiseen opiskeluun. Hän liitti opetukseen Kiinassa oppimiensa taistelutaitojen pohjalta kehittämänsä itsepuolustusjärjestelmän, sekä Shaolin-temppelistä peräisin olevan muinaisen harjoitusmenetelmän, jota hän muokkasi nykyaikaisiin olosuhteisiin sopivaksi. Harjoittelu vaati itsekuria, kykyä toimia yhdessä toisten kanssa ja kehitti tasapuolisesti harjoittelijoiden fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Harjoittelussa kehittyminen tapahtui itsetutkiskelun kautta ja sen tavoitteena oli kyky puolustaa itseään, henkinen kasvu sekä kohentunut terveys.

Lokakuussa 1947 Doshin So perusti harjoitussalin, dojon ja nimesi opettamansa lajin Shorinji Kempoksi. Shorinji Kemposta tuli Doshin Son opettaman Kongo Zen -filosofian pääharjoitusmuoto. Suomessa Shorinji Kempon alkoi vuonna 1972 Jyväskylän yliopistolla japanilaisen Fumiyasu Sakatan johdolla.

LAJIHISTORIAA SUOMESSA

FSKF Suomen Shorinji Kempo Federation on perustettu vuonna 2001.
Perustajajäsenet, Ilkka Virtanen, Kari Mäki-Kuutti, Juha Utriainen, Timo Mäki-Kuutti, Aila Utriainen, Vesa Mäki-Kuutti ja Seppo Ruusukivi.

Helsingissä Shorinji Kempo on aloitettu vuonna 1980.
1. 1980 - 1984 Branch Master Tarmo Marjanen 4.Dan.
2. 1984 - 1986 Branch Master Tiina Saukkonen 3.Dan.
3. 1986 - 1988 WSKO virallinen Branch Master Jaakko Katajamäki 3.Dan. Seuran vetäjänä toimi Ilkka Virtanen.
4. 1988 - eteenpäin Branch Master Ilkka Virtanen 5.Dan, Daikenshi.

Vantaalla Shorinji Kempo on aloitettu vuonna 2004.
1. 2004 - 2013 Branch Master Sami Konttila 3.Dan.
2. 2013 - eteenpäin Branch Master Seppo Ruusukivi 5.Dan, Seikenshi.

Helsinki University Branch on perustettu 2013.
1. 2013 - eteenpäin Branch Master Timo Kaksonen 3.Dan, Chukenshi.

Jyväskylässä Shorinji Kempo on aloitettu vuonna 1972.
1. 1972 - 1974 Branch Master Fumiasu Sagata 5.Dan.
2. 1974 - 1979 Branch Master Tarmo Marjanen 4.Dan.
3. 1980 - 1980 Branch Master Timo Lehto 3.Dan, Daikenshi.
4. 1980 - 1984 Branch Master Jaakko Katajamäki 3.Dan, Daikenshi.
5. 1984 - eteenpäin Kari Mäki-Kuutti 5.Dan, Seikenshi.

Tapahtumia 70-luvulta:
1972
Fumiasu Sagata saapui Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä ja aloitti opettamaan Shorinji Kempoa Ryhtilässä.
1973-76
Akio Kawai tuli Suomeen, ja Juji Hirase opetti Ruotsissa.
Jyväskylä University Branch perustettiin 1973 ja on toiminut vuodesta 1984 Jyväskylä Branch -nimellä.
1977 Tiina Saukkonen aloitti 8.4.1975 Jyväskylässä (WSKO n.315).
Toiminnan aloitti Seinäjoki Branch perustajanaan Jaakko Katajamäki. Toiminta loppui kuitenkin Jaskan muutettua Tampereelle. Vuosina 1977-1979 oli harjoitustoimintaa myös Saarijärvellä.
1978 Horikawa-sensei vieraili Jyväskylässä huhtikuussa. 22.11.1978 Fumiasu Sakata-sensei 5.Dan vieraili Jyväskylässä. Leirillä oli yli 130 osallistujaa. Timo Lehto ja Tiina Saukkonen suorittivat 2.Danin.
1979 Kesäleiri pidettiin Saarijärvellä. Vetäjänä Jaakko Katajamäki ja Tarmo Marjanen. Muistiin painuvaa kävyillä juoksua.
Syksyllä -79 Tartsi ja Tiina olivat Rakuto-Doin Japanisssa harjoittelemassa Kempoa Morikawa-sensein kanssa. Tiina harjoitteli siellä yhden vuoden ja saavutti siellä 3.Dan Chukenshi.

Tapahtumia 80-luvulta:
1980
Toiminnan aloitti Helsinki Branch perustajanaan Tarmo Marjanen (Tartsi).
Tiina osallistui Instructors seminar Hombu Japani 11.-13.8.1980.
1982
T+T Shorinji Kempo ry. perustava kokous pidettiin Helsingissä 14.10.1982. Vetäjät Tarmo Marjanen ja Tiina Saukkonen. Harjoitukset alkoivat Suomenlinnan peruskoulun ala-asteen voimistelusalissa kerran viikossa keskiviikkoisin 17.00 - 19.30. Ensimmäiset harjoitukset olivat 27.10.1982. Sitä edelsi Tartsin pitämä esitelmätilaisuus 20.10.1982, jossa kerrottiin Shorinji Kempon historiasta, nykytilasta, ja esiteltiin Kempo perustekniikoita, esitelmän tuloksena kiinnostuneita oli 10 henkilöä.
Tilikertomus vuodelta 1982. Toiminta alkoi lokakuussa -82. Yhdistyksen varat olivat 0 markkaa. Vuoden - 82 tulot olivat 3663,30 mk ja menot 2710,70 mk, tilikauden ylijäämä 952,60 mk. Tuloja olivat mm. jäsenmaksut 50 mk/kk, liittyminen 100 mk, pukumyynti. Menoja olivat mm. vahtimestarin palkka, salivuokrat, harjoituspukuja, ja muona- ja matkakuluja.
Toiminta jatkui ja harjoittelijoita oli 30. Lisävuoroja saatiin 2 kertaa viikossa Stadionin itäsivun kerhosalissa. Syksyllä 1982 pidettiin Helsingin ja Jyväskylä Kempo-kerhojen johtokuntien yhteinen palaveri, jossa sovittiin yhteistyöstä, tenteistä ja leireistä.
1983
1.6.1983 aloitti Ari Makkonen Helsinki Branch, T+T Shorinji Kempo ry Kenshinä, Ari on Suomen vanhin vielä aktiivinen Kenshi (2017). Heinäkuussa Visbyssä Roy Colegaten, 3.Dan vetämä leiri, jonne osallistui useita suomalaisia. Muita opettajia Tarmo Marjanen 4.Dan, Tiina Saukkonen 3.Dan, Roger Sjöström 3.Dan, Leif Larsson 2.Dan, Dennis Jerzewski 2.Dan Graham Nabbs 2.Dan (BSKF). Mukana Jyväskylästä Jukka autiomäki, Aila Utriainen, Juha Utriainen.
Syyskuussa aloitettiin Helsingin Stadionin itäsivun kerhosalissa harjoitukset maanantaisin ja torstaisin klo 18-20 (vuokra 23 mk/h). Syyskuussa lajinäytös Helsingissä, uusia tulijoita oli runsaasti, mutta vain 20 pystyttiin ottamaan mukaan, tilojen takia. Kauneus ja terveyslehti julkaisu jutun Kemposta ja Helsinkiin tuli 20 uutta harjoittelijaa.
Lokakuussa pohjoismainen Kempo leiri Helsingissä Meilahden yläasteen juhlasalissa 22.-23.10.1983, leirimaksu 25 markkaa, vetäjät Tartsi ja Roy Colegaten 3.Dan. Paikalla 60 Kenshiä Helsingistä, Jyväskylästä, Visbystä, Tukholmasta. Artikkeli Budoka -lehdessä 1983/6 sivut 5-7.
Tiina ja Tartsi Japanissa Kiotossa useita kuukausia. Tiina ja Hayakawa Susumu Kioto Embu kisoissa 3 sijalle. Kempo-ohjaajat kokoontuivat Tukholmassa 4.-6.11.1983, osallistujia Englannista, Gotlannista, Tukholmasta ja Suomesta. Leif Larsson (Gotland) kertoi matkastaan Japaniin.
23.10.1983 peruskurssille liittyi Ilkka-sensei ja Peter Orre. Peter toimi pitkään Helsingin Kempon vetäjänä Kajaninkadulla. Samalla peruskurssilla aloitti myös Sami Sallinen.
WSKO japaniin lähetettiin Branch rekisteröintipaperit.
1984
Helsingin Shorinji Kempo ry. perustava kokous pidettiin 17.4.1984. Oikeusministeriö hyväksyi yhdistyksen 17.5.1984.
Jäseniä seurassa 58 vuonna 1984.
Tiina Saukkonen oli toisen kerran Japanissa 25.9. - 22.10.1984.
9.1.1984 peruskurssi ja Kenshejä 50. Jyväskylä järjesti leirin helmikuussa. Kyu- tenttimaksut 50 mk. Yhteistyö Ruotsin Kempo seurojen ja Jyväskylän Kempo seuran kanssa aloitettu.
24.-26.2.1984 Jyväskylän leiri, jossa vyökokeet. Maaliskuussa viikonleiri ja näytös Jyväskylässä, paikalla Helsingin, Jyväskylän, Visbyn ja Tukholman Kenshejä.
29. huhtikuu 1984 Brittish Shorinji Kempo Association annual demonstration at Finsbury leisure Centre Broman Street, London, Mizuno-sensei. BBC sarja The way of the Warriot, jossa Shorinji Kempo esitettiin Englannin TVssä.
Toukokuussa Helsingin sisäinen viikonloppuleiri ja näytös uusille.
Kesällä 3.-13.7.1984 Visbyssä Roy Colegaten 3.Dan vetämä leiri, jonne osallistui useita suomalaisia. Muita opettajia Leif Larsson 2.Dan, Dennis Jerzewski 2.Dan, Graham Nabbs 2.Dan (BSKF). Nordic mästerskap tävling Embu kisaan osallistuivat Kari ja Vesa Mäki-Kuutti
1985
Johtokunnan kokous 6.1.1985. Tiina Saukkonen valittiin puheenjohtajaksi. Tartsi ei enää ollut mukana yhdistyksessä, eikä myöskään seuran toiminnassa.
Peter Orre palkittiin seinäkalenterilla, hänen seuran hyväksi tehdystä työstä.
Stadionin itäsivun tanssisalin lauantaivuorot klo 20 - 22 aloitettiin. Jatkui myöhemmin klo 18-20.
19.1.1985 Tiina Saukkonen lähetti Asoaka-senseille kirjeen, jossa kysytään voiko Tiina Saukkonen virallistaa Branch Masteriksi.
Jyväskylän seura piti leirin 2.-3.-2.1985.
Kesällä 8.7.-12.7. Visbyssä pidettiin Scandinavian Summer Camp opettajina Aosaka-sensei ja Mizuno-sensei. Embu-kisoissa voitto Suomelle - Leo Nättinen ja Juha Utriainen, kisoihin osallistui myös pari Sami Karhusaari ja Olli Routti. Marraskuussa pidettiin 2.Dan graduointi -Toyokawa Sensei: Kari Mäki-Kuutti, Jarmo Hytönen ja Vesa Ratinen.
8.5.1985 liittyi jäseneksi Mauri Lindberg (1.Dan) ja Mikko Sallinen. Kauko Uusoksa (Kaukolla myös Kempo taustaa) toi Hontai Yoshin Ryo Jujutsun Suomeen ja Mikko liittyi mukaan -87. Mikko on nykyään lajin pääopettaja ja vetää Suomen pääsalia Pitäjänmäellä.

19.11.1985 Ilkka Virtanen nimitettiin johtokunnan toimesta "tavaramestariksi"
Helsingissä leiri 14.9.1985, leirimaksu 30 mk. Lauantaina 23.9.1985 pidettiin leiri Lapinlahden ala-asteella.
1986
Helsingin Branch Masteriksi nimettiin Jaakko Katajamäki.
Harjoittelu alkaa Kajaanissa 7.1. Ensimmäisellä viikolla aloittaa 25 harjoittelijaa. Ensimmäinen harjoitteluleiri Kajaanissa keskuskentän judosalilla 27.3.-31.3.. Turussa 13.6. 2.Dan graduoinnit Vesa ja Timo Mäki-Kuutti sekä Raimo Kytölä Toyokawa Senseille. Kesäleiri 6.7.-11.7. Visbyssä. Opettajat Graham Nabbs, Leif Larsson, Roy Colegate, Gozo Toyokawa. Leirin yhteydessä järjestettiin Nordic Embu Taikai. Englannissa järjestettiin WSKO:n leiri Canterburyssä 23.8.-24.8.. Ohjaajina Arai-sensei 7.Dan, Hiroshi Aosaka-sensei 7.Dan, Yoshimi Takamori-sensei 7.Dan, Tameo Mizuno-sensei 6.Dan, Maehara-sensei 6.Dan, Inoue Hirumu 5.Dan, Miura Shinya 4.Dan, läsnä myös So Doshin II. Ikimuistoisa leiri 3.-4.10. Jyväskylässä, opettajana Roy Colegate. Kuuluisat 400 punnerrusta ja kyykkyhyppykisat.
4.1.1986 lähtien 4 harjoitusvuoro Stadionin itäsivun judosalissa klo 17 - 18. Samalla nimitettiin apuopettajaksi Seppo Rautanen.
1987
Helmikuu Visby mustien vyön leiri. Maaliskuussa Leif -sensei leiri Helsingissä. Toukokuussa Ranskan Shorinji Kempo 15-vuotis juhlaleiri. Heinäkuussa Visby kesäleiri ja Jyväskylä kesäleiri. Elokuussa Englannin kesäleiri ja Leif-sensei leiri Helsingissä. Syyskuussa Jyväskylän leiri. Lokakuussa Visby mustien vöiden leiri ja Kawahara-sensei leiri Helsingissä. Marraskuussa Tomokawa-sensei leiri Helsingissä.
Keväällä 16.-17.5. Tukholmassa mustan vyön leiri opettajina Tomokazu Kawahara 4.Dan, Roy Colegate 4.Dan sekä Leif Larsson 3.Dan. Kesällä 18.-19.7. Aosaka-sensei vierailee Jyväskylässä ja käy Helsingissä. Kawahara Jyväskylässä heinäkuussa ja Kajaanissa 19.-20.7. sekä 10.-12.10. Kawaharan leiri Jyväskylässä.
Kaiken kaikkiaan leirejä oli vuonna -87 yhteensä 11 kappaletta Suomessa ja ulkomailla.
1988
Branch Master Jaakko Rajamäki muutti pois Helsingistä.
Branch Master Ilkka Virtanen aloitti 1.3.1988.
Helsingin Shorinji Kempo hallitukselle ilmoitti Tiina Saukkonen, että ei enää palaa Shorinji Kempon pariin. Eivät käytä Shorinji Kempon nimeä, harjoittelevat vain pienessä ryhmässä liikuntaa.
Leiritoiminta -88
Helmikuu Jyväskylän leiri. Huhtikuu mustien voiden leiri Tukholmassa. Toukokuu kansainvälinen leiri Pariisissa. ja leiri Helsingissä. Kesäkuu leiri Jyväskylässä. Heinäkuu kesäleiri Visby. Elokuu kesäleiri Lontoo. Lokakuu leiri Helsingissä. Marraskuu leiri Jyväskylä. Tukholmassa mustan vyön leiri numero 8, 23.-24.4. Opettajina Kazuhito Morikawa, Leif Larsson , Roy Colegate. Keväällä Pariisin leiri 19.5.-27.5. Visby kesäleirillä opettajina Son Keat Jee-sensei 4.Dan BSKF, Kazuhito Morikawa-sensei 4.Dan, Graham Nabbs 3.Dan. Syksyllä 12.-13.11. mustan vyön leiri numero 9 Visbyssä ja 25.-27.11. Graham Nabbs leiri Jyväskylässä
1989
Kazuhito Morikawa vierailee Suomessa: Helsingissä 5.1.- 27.1, Jyväskylässä 6.2.-26.2 ja Kajaanissa 28.1.-5.2. Leiri Jyväskylässä 11.-13.2. Morikawa-sensein johdolla. Aosaka-sensein leiri Jyväskylässä 28.-30.7., 3.Dan graduointi Kari Mäki-Kuutti.
Syksyllä 10.9.-15.9. WSKO World Taikai Osaka ja harjoitusleiri Tadotsussa. Harjoittelua Hombussa 16.-19.9. Opettajina mm. Arai-sensei 7.Dan, Yamasaki-sensei 7.Dan, Tahara-sensei 8.Dan, Moridoki-sensei 8.Dan, Misaki Tosio-sensei 7.Dan, Nagano-sensei 9.Dan, Hajime Kitamura 6.Dan Shimoda Shikara 4.Dan. Taikain jälkeen 20.- 26.9. Kiotossa Rakuto-Sai:lla Zeoh Morikawa-sensein opissa. Mukana Kari ja Vesa Mäki-Kuutti, Olli Routti ja Jukka Autiomäki.

Tapahtumia 90-luvulla
1990
Euroopan Taikai Pariisissa kesäkuussa 1.-2.6. Kesällä Aosaka-sensei vierailee Jyväskylässä 7.-8.7.
Helsingissä oli harjoitukset kolme kertaa viikossa Stadionin itäsivun kerho- ja tanssisalissa, vetäjänä Branch Master Ilkka Virtanen.
Lisäksi harjoitukset Kirstinkadulla kolme kertaa viikossa, vetäjänä Peter Orre.
Seppo aloitti Kirstinkadulla Peter Orren vetämissä treeneissä.
1991
Visbyn 20 vuotisjuhlat 3.-5.7. mukana Aosaka-sensei, Mizuno-sensei, Morikawan perhe. Englannin leiri pidettiin 21.-22.9. Bournemouthissa - majoitus asuntovaunukylässä kuin "armeijassa". Kuuluisa Pando-sensei opettamassa Seihoa.
1992
Toiminnan aloittaa Säynätsalo Branch perustajana Juha Utriainen. Branch Masterina on toimineet Juha Utriainen siitä lähtien. Assistant Branch Masterina toimii Aila Utriainen. Perustettiin Kajaani Branch, jonka Coachina toimi Graham Nabbs 3.Dan ja Assistant Branch Masterina Vesa Mäki-Kuutti 2.Dan.
Jee-sensei Jyväskylässä 5.-6.9
1993
Helsingin Kirstinkadun treenit siirtyivät Kajaninkadulle, kun päävuokralainen Genbu-Kai vaihtoi salia.
Elokuun alkeiskurssilla oli 50 aloittajaa, saliin ei tahtonut mahtua.
Graham Nabbs-sensein vetämät leirit
20.-21.2. Helsingissä
13.-14.3. Muuramessa
27.-28.3. Kajaanissa
14.-15.8. Jyväskylässä
4.-5.12. Kajaanissa.
WSKO World Taikai Kioto, mukana Ilkka-sensei ja Tom. Seppo oli samaan aikaan Brasiliassa.
1994
Aosaka-sensei 6.-7.4 Jyväskylässä. Aosaka-sensein leirin jälkeen Peter Orre ei saanut enää vetää treenejä. Peter päätyi eroamaan Kemposta ja siirtyi Auvo Niinikedon Jujutsuun.
Ilkka-sensei otti vastuu sekä Stadionin että Kajaninkadun treeneistä. Ilkka-sensei veti treenejä 6 kertaa viikossa yli 20 vuotta. 2nd European Taikai Englannissa, Mizuno-sensein. Paikalla Helsingistä Ilkka-sensei, Seppo, Pia ja Mikko Korhonen.
1995
27.-28.5. Tukholmassa Aosaka-sensei ja Mizuno-sensei Ruotsin 25-vuotisjuhlassa. Mukan Ilkka-sensei ja Seppo.
1997
Maaliskuussa Italia National Gasshuku Norcia Italiassa. Paikalla Helsingistä Ilkka-sensei, Seppo, Pia, Mikko, Ismo, Annika, Iiro ja Anne. Embu kisoihin osallistuivat Anne ja Seppo.
Lokakuussa WSKO World Taikai Tokiossa, Kiotossa ja harjoittelu Hombussa. Helsingistä paikalla Ilkka-sensei, Seppo ja Pia. Kajaanissa 25.5.-26.5. Mizuno-sensei ja Yoshinori Adachi.
Hämeenlinna aloittaa, Coachina Ilkka Virtanen, Assistant Petri Lotila 2.Dan, seuran puheenjohtajana Ismo Leinonen 1.Dan.
1998
Petäjävesi ja Muurame aloittavat Säynätsalon alaosastona.
1999
Study Session Sweden Mizuno-sensein leiri Tukholmassa. Graduointi, Vesa Mäki-Kuutti 3.Dan, Timo Mäki-Kuutti 3.Dan. 3rd European Taikai Englannissa, leirillä graduoivat: Juha Utriainen 4.Dan ja Ilkka Virtanen 4.Dan. Paikalla myös Seppo ja Pia.

Tapahtumia 2000-luvulta
2000
Virallinen Kajaani Branch perustetaan, Branch Master Vesa Mäki-Kuutti 3.Dan , Assistant Marko Karjalainen 2.Dan. Ahvenanmaalla Marianhaminassa harjoituspaikka Helsingin alaosastona. Coachina Ilkka Virtanen 4.Dan, Assistant Muruganand Ambrose 2.Dan. Franch 30th anniversary Versailessa, Aosaka-sensei, paikalla Ilkka-sensei, Seppo ja Tiitus.
2001
FSKF Suomen Shorinji Kempo Liitto perustetaan, perustajajäsenet, Ilkka Virtanen, Kari Mäki-Kuutti, Juha Utriainen, Timo Mäki-Kuutti, Aila Utriainen, Vesa Mäki-Kuutti ja Seppo Ruusukivi.
Seppo aloittaa vetämään Hämeenlinna seuran harjoituksia, harjoitusmatka 100 km / suunta. Seppo kävi kolme kertaa viikossa Hämeenlinnassa vetämässä treenit. Aktiiveja oli muutamia ja seura kasvoi nopeasti. Petri muutti Jyväskylään ja Ismo lähti elokuvaohjaajakouluun Kokkolaan.
WSKO World Taikai Pariisi vappuna 28.-30.4. Läsnä mm. So Doshin II, Yamasaki-sensei, Arai-sensei, Aosaka-sensei, Mizuno-sensei. Leirin yhteydessä graduoinnit: Kari Mäki-Kuutti 4.Dan ja Petri Lotila 3.Dan.
Syksyllä WSKO:n North European Instructors training seminar Jyväskylässä 17.-19.9. Osallistujia yli 100 Suomesta, Ruotsista ja Japanista.
2003
Huhtikuussa Hämeenlinna Shorinji Kempo Branch viralliseksi. Branch Master Seppo Ruusukivi.
Toukokuussa Hämeenlinna Branch järjesti Finnish Regional Study Session Mizuno-sensei leirin. Seppo tentti 3.Dan Mizuno-senseille.
2004
Marraskuussa Vantaa Shorinji Kempo Branch viralliseksi, Branch Master Sami Konttila 3.Dan.
WSKO Northern European Regional Koshukai Tukholma Ruotsi, paikalla Seppo ja Hämeenlinnan Kenshit. Sami ja Seppo osallistuivat Embu kisoihin ja saavuttivat 2.sijan Ruotsin avoimissa kisoissa.
2005
Lokakuussa WSKO World Taikai Fukuissa ja harjoittelua Hombussa. Embu kisoissa Teemu ja Seppo. Paikalla Helsingistä Ilkka-sensei ja Tiitus, Maarianhaminasta Kim Lindström, Hämeenlinnasta Seppo, Teemu ja Teppo.
2006
Huhtikuun 7.-9 päivät järjesti Hämeenlinna Branch Mizuno-sensein 8.Dan Sei-Hanshi Study Session leirin, järjestäjänä Seppo.
2007
Taikai and European Gasshuku Italian Norciassa Juhannuksena, paikalla 28 suomalaista, myös Seppo. Embu kisoihin osallistuivat Teemu ja Teppo. Syyskuussa Hämeenlinna Branch järjesti North European Instructors seminar paikalla Aosaka-sensei 8.Dan ja Maehara-sensei 7.Dan, järjestäjänä Seppo.
2008
Helsingin yliopiston Shorinji Kempo ry. perustettiin ja puheenjohtajana toimii edelleen Timo Kaksonen 3.Dan.
Maaliskuussa harjoittelua WSKO Hombu training week. Hämeenlinnasta Seppo tentti 4.Dan, mukana Teemu ja Teppo.
Heinäkuussa Timo Mäki-Kuutti ja Kirsi Mäki-Kuutti harjoittelemassa Hombussa.
2009
WSKO World Taikai Bali Indonesia, heinä - elokuu 2009. Virallinen Taikai perutettiin 2 päivää ennen tapahtumaa. Paikalla Balilla, Seppo, Teemu ja Teppo. Teemu ja Teppo osallistuivat Embu kisoihin

Tapahtumia 2010-luvulta
2010
Toukokuussa Italian Taikai & Gasshuku Norcia Italia, paikalla Seppo ja Kenshejä Hämeenlinnasta. Syyskuussa Ruotsissa Göteborg Taikai ja Ruotsi 40 v Gasshuku, paikalla Seppo, Teemu, Pekka, Ilkka V ja Sami. Teemu ja Seppo osallistuivat Ruotsin avoimiin Embu kisoihin, neljäs sija.
2011
Tammikuussa perustettiin Länsi-Helsingin Shorinji Kempo ry, perustajat Seppo, Teemu ja Tommi. Toiminta aloitettu tammikuussa ja alkeiskurssilla 1 Kenshi. Seuran toiminta on pääasiassa HRSK Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun harjoitussalissa tapahtuva lasten treenit viikoittain. Toukokuussa FSKF liiton leiri Jyväskylässä, Sanada-sensei, teemana Embu. Paljon osallistujia Suomesta ja Ruotsista, lisäksi monesta Euroopan maasta.
2012
Lokakuussa Ranskan 40 v Taikai, paikalla Ilkka-sensei ja Seppo.
2013
Helsinki University Branch virallinen WSKO Branch, Branch Master Timo Kaksonen 3.Dan
Maaliskuussa Finnish Gasshuku ja Embu Taikai, järjestäjänä Vantaa Branch Seppo, Sanada-sensei. Paikalla 102 Kenshiä, Suomi, Ruotsi, Englanti, Puola, Saksa, Venäjä, Japani.
Elokuu WSKO World Taikai Osaka, Japani. Paikalla 18 Kenshiä Suomesta, mukana myös Seppo. Hämeenlinna Branch, Branch Master vaihdos, uusi Branch Master Teemu Kilpeläinen. Vantaa Branch, Branch Master vaihdos, uusi Branch Master Seppo. Marraskuussa Karlstad Gasshuku Ruotsi, paikalla Ilkka-sensei ja Seppo.
2014
Kesäkuussa Italia Gasshuku Latina Italia, paikalla Seppo. Heinäkuussa Visby training seminar, Aosaka-sensei, paikalla Seppo. Syyskuussa FSKF Gasshuku Helsinki, Aosaka-sensei, järjestäjänä Helsinki Branch Seppo, paikalla 75 Kenshiä ympäri Eurooppaa. Lokakuussa Aosaka-sensei European high-ranking study sessio Saint-Raphael. Paikalla Seppo ja Kari-sensei, Juha-sensei, Timo-sensei, Aila-sensei. Marraskuussa Göteborg Gasshuku Ruotsi, paikalla Seppo.
2015
Syksyllä päättyi pitkä treenihistoria Stadionilla. Stadikka meni remonttiin ja harjoitusvuorot jäivät pois kokonaan. Jäljelle jäi harjoitukset 3 kertaa viikossa Suvilahdenkadulla.
Huhtikuussa Training Seminar Krakowa Puola, järjestäjänä Seppo. Toukokuussa Euroopan Taikai Lissabon Portugali, paikalla Seppo ja Vantaan + Helsingi Kenshejä. Toukokuussa Karlstad Gasshuku, Masayuki KAIHOKO sensei 7.Dan ja Shogo FUJII sensei 7.Dan. Paikalla Keke ja Seppo.
2016
Maaliskuussa FSKF leiri Helsingissä, Alex-sensei Stockhom Södra, järjestäjä Seppo. Huhtikuussa Krakowa training seminar Puola, järjestäjänä Seppo. Lokakuussa Berliini Saksa, Sepolta repesi hamstring jänne ja leikattiin 9.11.2016.
2017
Toukokuussa Tukholma Gasshuku Ruotsi, paikalla Seppo ja Keke.
2017 Shorinji Kempo WSKO World Taikai California 28.7. - 2.8.2017. Lähes 500 osallistujaa 22 maasta /40 maata.
Seppo tentti 5.Dan.